Segítség a Google térkép használatához

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr
Miniszterelnöki Hivatal
gyurcsany.ferenc@meh.gov.hu

 

Tisztelt Miniszterelnök úr!

 

Engedje meg, hogy felhívjam a figyelmet egy Kormány által a Parlamenthez beterjesztett javaslat hibáira, mely a jelenleg 800 ezer forint bevételig adómentes falusi szállásadás kedvezmény eltörlésével kapcsolatos.

A Magyar Turisztikai Egyesület (MATUR) Falusi Turizmus Tagozat elnökeként, a Falusi Turizmus Centrum turisztikai szolgáltató iroda vezetőjeként, valamint húsz esztendeje gyakorló “falusi szállásadó” családtagként csak részben tudom támogatni a Falusi-Agro Turizmus Szövetség (FATOSZ) tiltakozó közleményében írtakat, mivel az abban megfogalmazott érvrendszer csak részben utal a várható negatív társadalmi hatásokra és nem mutatja be a rendelkezés kétséges gazdasági hasznát.

Feltételezhető, hogy a döntéshozó kormányzati szervek a hivatalosan rendelkezésre álló adatokból végezték el a számításokat, nézték a szükséges és várható hatást. Nevezetesen, a KSH szerint (2007-ben) van 7 064 nyilvántartásba vett “falusi szállásadó” (jórészt család néhány tucat vállalkozás), akik összesen 18 176 szobával rendelkeznek. Ha – feltételezve – mindenki a legelőnyösebb (fizetővendéglátókkal azonos) adózási formát választja és azt is feltételezve, hogy mindenki az SZJA törvény szerint magánszemély, akkor

18 176 x 32 000 = 581 632 000 Ft

bevételhez jut a költségvetés. Az adóteher növelés csekély – elviselhetőnek számító - voltát támasztja alá az a KSH adat, hogy folyamatosan nő a vendégek (2006-ról 2007-re 24%!) és a vendégéjszakák száma (2006-ról 2007-re 22%!).

Sajnálatos, hogy a kormányzati döntés előkészítésnél figyelmen kívül lett hagyva egy fontos mutató, hogy mit jelent ez a KSH statisztikai adat a szolgáltató szempontjából. A KSH nem tesz közzé adatokat a szolgáltatót érintő jövedelmezőségről, úgy tűnik a döntés előkészítésnél sem lett hatástanulmány elvégezve (pedig a KSH adatokból ez könnyen számítható lett volna), különben egy szociális érzékenységet hangoztató kormány átgondoltabb javaslatot terjesztett volna a parlament elé.

Fontosabb érvek a jelenleg érvényes adómentesség változatlanul hagyása mellett:

Sajnálatosan a KSH statisztika nem követi a 110/1997 Kormányrendelet változásait, mi szerint 3000 (2006 előtt fizetővendéglátóként adózó) szállásadó átsorolódott “falusi szállásadónak”, vagyis nem 7, hanem 10 ezer szállásadó helyzetét kell vizsgálni, hogy pontos kép rajzolódjon ki a hatásokról. Lényeges változást a figyelmen kívül hagyott mutatóknál ez nem eredményezett, egy szállásadóra jutó éves bruttó bevétel 248 ezerről 288 ezer forintra gyarapodott, míg a kapacitás kihasználtság ezáltal 5, 54%-ról 6.54%-ra növekedett.

A “falusi szállásadók” működési területe a KSH adatok szerint nagy szórást mutat, 15 helyen szolgáltat 101-500 falusi szállásadó, 20 településen található 51-100 vendégfogadó, 158 településen 11-50, 622 településen 2-10, ill. 509 településen szolgáltat 1-1 vendégfogadó család.

A “falusi szállásadás” adóztatása – a számok tükrében jól érzékelhetően – lényegében a falusi vendégfogadás végét jelentheti. A 15-35 településen kívül (általában falusi gyógyfürdőhelyek, ahol a turisztikai adottságok már jók, ahol inkább a kereskedelmi szállások hiányát pótolja, mint a klasszikus falusi vendégfogadást erősíti) az elviselhetetlen adó teher miatt várható a szolgáltatás megszüntetése, ezáltal a 20 éve építgetett, újra honosított falusi vendégfogadás lerombolása, a magyarországi turizmus visszafejlesztése, mivel ez közel 1300 települést érint.

Befejezésül adatok az utóbbi 6 hónap vendégforgalom alakulásáról. (Google statisztika, a “falusi turizmus” kulcsszóra vezető szerepet játszó Falusi Turizmus Centrum adat)

A grafikonon jól látható, hogy az előző év azonos időszakához képest már most 23%-al kisebb az érdeklődés, 30%-al kevesebb a szállásadói oldal megtekintés, ami az irodánk “falusi szállásadóinak” azt jelentette, hogy a realizálódott vendégforgalmuk is legalább ennyivel csökkent.

A magánszállásadás helyzetéről – jelezve a problémákat - 2008 októberében előterjesztést nyújtottunk be a MATUR részéről az OIB (új nevén a NTB)részére, amit az OIB elfogadott, de sajnos érdemi lépések azóta nem történtek a szaktárca részéről.

Az előterjesztés megtekinthető a http://www.matur.hu/public/menu.php?m=191 címen.

A magánszállásadásról készült tanulmányom a számítási mellékletekkel megtekinthető a www.falutour.hu/maganszallas címen.

 

Remélem, a számok tükrében a kormányzat megfontolja, újra gondolja az elhibázott lépését, ill. a parlamenti frakció lesz annyira bölcs, hogy ebben a formában nem szavazza meg ezt a kormány előterjesztést.

Ehhez kívánok sok sikert!

Jelzem, e levélben nem tértem ki olyan negatív hatásokra ami a költségvetés bevételi oldalát csökkenti, így, pl.: az utazása során a turista 20-50%-al többet fogyaszt, mint a lakóhelyén a hétköznapi életvitelekor. Számolni kell azzal, ha a “falusi szállásadó” vendégköre nem tudja igénybe venni ezt a legolcsóbb utazási formát, akkor otthon marad. Vagyis a turizmus gazdaságot élénkítő multiplikátor hatása sem érvényesül.

Számolni kell azzal is, hogy az adóztatás hatására – mivel több ezer falusi család elesik a szállásadásból eredő jövedelem kiegészítéstől – növekedni fog a szociális segélyért folyamadók száma.

Nem tértem ki az évek óta tartó erősen kifogásolható egyéb támogatási gyakorlatra, miszerint sok milliárdot felemésztő, többnyire ésszerűtlen támogatást kap a “falusi turizmus”. Átgondolatlan szálláshely bővítésre lehet pályázni ahelyett, hogy a meglévő kapacitás szolgáltatási színvonalára lehessen támogatást kérni ahhoz, hogy mielőbb érjük el a “nyugati szolgáltatási szintet” ahhoz, hogy minél gyorsabban és minél többen haladják meg az évi 800 ezer forintos adómentes bevételi határt.

Összefoglalva javaslom a “falusi szállásadás” hatályos adómentességének meghagyását, helyette a pályázati rendszer “új szálláshelyek” létesítésével kapcsolatos előírásainak felülvizsgálatát, ésszerűsítését.

Kozárd, 2009 március 18.

Üdvözlettel:

 

 

 

Koziel Miklós
3053 Kozárd, Jókai köz 4
falutur@falutur.hu


falusi turizmus szállás

FALUSI TURIZMUS CENTRUM
, ALAPÍTVA: 1995
Üdülés, nyaralás, szállásfoglalás - országos kínálat
Hivatalos üdülési csekk és Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely

Főiroda: 1074 Budapest, Dohány u. 86 * Telefon/fax: 061-788-9932 * Mobil: 0630-6353-186
Email: ftur@ftur.hu


A Falusi Turizmus Centrum iroda itt található:   Itt találja meg a budapesti főirodát
Copyright (c) Falusi-Tanyai Turizmus Centrum Bt., alapítva 1995*** Minden jog fenntartva
A zászlós számláló indítása: 2011 március 24. (tovább: Részletes statsztika)

free counters